Free cookie consent management tool by TermsFeed

Odla där kunden handlar

Swegreen är ett teknikbolag inom vertical farming, som erbjuder en digitalt baserad odlingslösning, helt integrerad i din butiksbyggnad. Det ger dig chansen att erbjuda dina kunder marknadens bästa grönsaker med högt näringsvärde och utsökt smak. Dessutom är de extremt klimatsmart odlade. Kunderna ser grönsakerna växa bakom glaset medan de handlar vilket ger en unik upplevelse samtidigt som du och din butik står i frontlinjen för den nödvändiga gröna omställningen.

om-oss.Klimatarbetet börjar i salladsskålen

Konstigt nog är livsmedel något av det sista många tänker på när det handlar om klimatförändringar. Faktum är att det borde vara det första. I dag importerar Sverige frukt och grönt för 25 miljarder kronor om året. Importerad mat står för 60% av vår klimatpåverkan. 2050 kommer vi vara 10 miljarder människor på jorden, enligt en FN-prognos. Samtidigt minskar den odlingsbara ytan drastiskt på grund av globala klimatförändringar, som havsnivåhöjningar och ökenspridning. Med butiksodlade grödor löser vi faktiskt en del av problemet.

Vi gör det ingen annan gjort

Att odla i stadsmiljö med hydroponisk odlingsteknik utan jord är egentligen inget nytt. Det som skiljer oss från andra automatiserade och slutna system är att vår innovativa odling med världsledande teknik bedrivs mitt inne i matbutiken. Kunderna kan se grönsakerna växa medan de handlar och erbjudas de dagsfärska grödorna på plats där de har odlats. Så hyperlokalt och härodlat det bara kan bli. Och en självklar lösning på last miles-problemet.

Så odlar vi

I vår anläggning odlar vi utan jord och ger plantorna exakt rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus. Vårt hållbara tänk genomsyrar hela systemet, vilket bland annat innebär att vi återvinner näringsämnen, koldioxiden från butiken och vattnet som det gröna behöver för att växa. Att ljuset är lila beror på att det är det enda ljus växterna behöver för att fotosyntesen ska fungera. I en helt kontrollerad miljö behövs inga bekämpningsmedel. Grönsakerna är med andra ord så rena att kunden skulle kunna äta dem direkt från hyllan.

Bli en butiksodlare

Foodtech är framtiden. Med en odling i butiken erbjuder handlaren det som efterfrågas mer och mer idag. Riktigt rena och giftfria råvaror som producerats så klimatsmart som det är möjligt. Vår teknik gör det möjligt.

Inga transporter

Bladgrönt från Spanien? Aldrig mer. Våra grödor odlas inne i butiken och behöver inte transporteras. Vi erbjuder en lösning på last miles-problematiken.

Mängder med fördelar

Nej till genmodifierade frön

Vi tar avstånd från tveksamma metoder som användning av GMOs, genetically modified organisms. Våra fröer är inte manipulerade i något laboratorium, utan helt naturliga – och självklart kvalitetskontrollerade.

Helt obesprutat

I en skyddad miljö finns inga fiender. Vi behöver inte bespruta vårt gröna för att det ska växa och må bra. Enligt en rapport från EWG, Environmental Working Group, innehåller mer än 90% av gröna bladprover rester från bekämpningsmedel.

Rent, nyttigt och giftfritt

Inga kemiska tillsatser eller andra skadliga ämnen – bara helt rena, näringstäta och välsmakande grönsaker.

CO2 från butiken

Kunderna andas ut koldioxid och det är vi glada för! Vi använder koldioxiden i butiken för att ge massor av växtkraft till grödorna inne i odlingen. På så sätt minskar vi även utsläppen från butiken.

99% mindre vatten

Vi återvinner det värdefulla vattnet och behöver extremt mycket mindre vatten än vid traditionell odling. Närmare bestämt 99% mindre. Vid uteodling av ett kilo sallad behövs cirka 250 liter vatten, vi använder bara cirka 1 liter.

Dagsfärskt (till och med timfärskt)

Glöm grönsaker som färdats över halva jordklotet i flera veckor. Här serveras dagens skörd. Kunden kan köpa grödan direkt efter att den skördats i odlingen.

Ingen jord

Våra grödor rotar sig i små kuber som är tillverkade av stenull, som är ett naturligt material. På så sätt sparar vi tonvis med jord. Dessutom slipper vi skadeinsekter, bakterier och andra skadliga partiklar som finns i jorden.

Högre näringshalt

Vi kan ge varje växtsort exakt vad den behöver under hela odlingscykeln. Därför utvecklar våra grödor maximalt med näring.

Mer smak

Grönsaker som mår bra smakar mer. Optimala växtförhållanden ger våra grödor både en högre smakbild och perfekt konsistens.

Skörd året om

Butiksodlingen växer oavsett årstid och väder. Förutsättningarna är utmärkta dygnet runt, hela året. Under sex timmar per dygn vilar växterna utan att bli vattnade, i den då nedsläckta odlingen, för att inte stressa på grödan.

Vi sparar på värmen

Eftersom vår butiksodling står inne i den redan uppvärmda butiken, samt att led-lamporna avger massor av värme behöver vi inte värma upp vår odling på något annat sätt. Överskottsvärmen går dessutom ut i lokalen för att värma upp delar av butiken.