Free cookie consent management tool by TermsFeed

2 JANUARY 2022 08:00

Swegreen och Ica Maxi Stenhagen etablerar Uppsalas första butiksodling

Med målet att bli självförsörjande på bladgrönt har Ica Maxi Stenhagen, i samarbete med Swegreen, startat upp Uppsalas första butiksodling. Nu kan kunderna handla klimatsmart härodlade, nyskördade örter och sallater året om.

Genom att installera Swegreens inomhusodling, avsedd för matbutiker, tar Ica Maxi Stenhagen ännu ett viktigt steg mot en hållbar planet och förenklar för sina kunder att handla mer hållbart. Den globala klimatkrisen, skenande CO2-utsläpp, befolkningsökning och kommande brist på odlingsmark är stora delar av samhällsdebatten idag. Det råder ingen tvekan om att nya innovativa odlingsmetoder är en viktig del av lösningen.
– I vår effektiva butiksodling kan en livsmedelsbutik skörda upp till 450 grödor per dag. Butiken får möjlighet att producera sina egna dagsfärska grödor odlade på ett klimatsmart sätt med världsunik teknik, säger Swegreens vd Pierre Mohlin.

Med satsningen på Swegreens butiksodling tar Ica Maxi Stenhagen ett viktigt utvecklingssteg. Genom att odla bladgröna sallater och örter inne i butiken, framför kunderna, kan butiken erbjuda härodlade, helt färska, välsmakande och nyttiga grönsaker året om. Grödorna växer från frö till fullvuxen planta inne i butiksodlingen, som kunderna kan se genom glasväggar. Att odla hydroponiskt i kontrollerad miljö innebär att rötterna växer genom en kub av stenull ner i näringsrikt vatten i stället för jord. I anläggningen får varje växtsort det klimat den behöver för att utvecklas optimalt.

– Vår butiksodling är faktiskt världens mest effektiva in-store-odling. Det behövs inga transporter och eftersom systemet är slutet behöver grödorna inte besprutas, säger Pierre Mohlin.
Swegreens klimatsmarta butiksodling bjuder på en stor mängd fördelar för handlaren, klimatet och konsumenten. Koldioxiden, som grödorna behöver för att växa, kommer från kundernas utandningsluft i butiken och inne i odlingen återvinns såväl energi som vatten samt näringsämnen. Överskottsvärmen från LED-lamporna används till att värma upp delar av butiken och eftersom grödorna inte behöver transporteras längre än från odlingsrummet till butikshyllan bidrar odlingen till att minska utsläppen av växthusgaser.

– När jag ser butiksodlingen här inne i vår butik är känslan att framtiden är här. Och samtidigt är det en självklar utveckling. Vi vet att frukt och grönt är viktigt för våra kunder, liksom lokalproducerat. Med ett eget odlingssystem tar vi våra kunders önskemål på allvar och visar att vi är en innovativ butik som ger en stark kundupplevelse, säger Ica Maxi Stenhagens vice vd Gabriel Purbe.
Nu har butiksodlingen varit i gång ett par veckor och personalen märker att kunderna börjar få upp ögonen för den spännande satsningen.
– Mina förväntningar är självklart höga och det glädjer mig att butiksodlingen redan blivit en "snackis" bland våra kunder, säger Gabriel Purbe.

Fakta om Swegreens butiksodling för Ica Maxi Stenhagen:

- Odlingsrummet är 60 kvadratmeter stort och grödorna odlas på höjden i fyra våningsplan.

- Bevattningssystemet är cirkulärt – vattnet och näringen som inte tas upp av växterna återvinns.

- Alla grödor växer från frö till fullvuxen planta inne i odlingen, inga transporter behövs.

- Odlingen är sluten, personalen bär skyddsdräkter och avancerad teknik minskar risken för bakterier och skadedjur.

För mer information, kontakta:
Pierre Mohlin, vd Swegreen, pierre.mohlin@swegreen.se, 0708-155678
Gabriel Purbe, vice vd Ica Maxi Stenhagen, gabriel.purbe@maxi.ica.se, 018-677501

Om Swegreen
Swegreen grundades 2019 och har snabbt utvecklats till Sveriges ledande bolag inom vertical in-store farming, butiksodling. Swegreens unika erbjudande är världens mest effektiva hydroponiska inomhusodling, avsedd för framför allt matbutiker. Bolaget erbjuder en prenumerationsbaserad odlingstjänst, Farming-as-a-Service (FaaS).

Genom en kombination av datavetenskap, innovativ teknik och jordbrukskompetens producerar Swegreens odling de nyttigaste, mest smakrika och klimatsmart odlade sallaterna och örterna på marknaden.