Free cookie consent management tool by TermsFeed

13 SEP 2022

Storslagen liten nyhet

Nu hälsar vi vår minsta enhet välkommen till Swegreen-familjen. Saga är alternativet för livsmedelsbutiker som vill butiksodla på enbart 5–7 kvm och signalera att butiken ligger i framkant i den gröna omställningen.

Nu breddar vi vårt erbjudande och presenterar med stolthet vår nykomling Swegreen Saga.
En högteknologisk mindre enhet som ger cirka 70% av alla svenska livsmedelsbutiker möjlighet att erbjuda sina kunder klimatsmart butiksodlade sallader och örter. På enbart 5–7 kvm kan matbutiken odla och skörda 60–120 grödor om dagen, året om, mitt i Frukt- och Grönt-avdelningen.

Efterfrågan på mindre enheter

– Vi har med stor framgång etablerat butiksodlingar i samarbete med handlare på flera stormarknader runtom i Sverige. Men det fanns även en stor efterfrågan på mindre odlingslösningar, då många av Sveriges handlare fått upp ögonen för alla fördelar med butiksodlade sallader och örter som växt från frö till planta på plats i butiken, säger Pierre Mohlin, vd på Swegreen.
Swegreen Saga är en unik, innovativ lösning som inte kräver mycket värdefull golvyta, eftersom odlingen kan integreras med butikens befintliga displaylösning.
– Precis som alla våra lösningar kommer Saga ge viss möjlighet skräddarsydd anpassning. Men grunden i odlingen är densamma, med samma unika fördelar som präglar alla våra innovationer, säger Pierre.

Helt tillsluten

Odlingen, som placeras ovanpå befintlig eller ny displayslösning, ger en unik kundupplevelse och en känsla av att detta är en butik som ligger i framkant i den gröna omställningen. Den kommer vara helt tillsluten och ge den för Swegreens odlingar helt kontrollerade miljön där bladgröna grödor växer snabbare och frodigare än på traditionellt odlingssätt. Grödorna kommer att förses med koldioxid från luften i butiken och inga bekämpningsmedel behövs.
– Det känns otroligt glädjande att efter flera års intensivt forskningsarbete kunna presentera vår helt nya produkt. I vårt innovationslabb, Swegreen X, ligger fokus på att testa, utveckla, simulera, experimentera och tillämpa ny teknik. Det är här våra nyheter jobbas fram och vi är stolta att gå i täten med avancerad kunskap och intelligens inom green tech-området ”vertical farming” med odling i helt kontrollerad miljö, säger Sepehr Mousavi, innovations- och forskningschef på Swegreen.