Free cookie consent management tool by TermsFeed

6 DEC 2022

Ica Maxi Ängelholm tecknar avtal med Swegreen

Snart påbörjas bygget och installationen av den allra första butiksodlingen i Skåne. Det är Ica Maxi Ängelholm som har siktet inställt på att bli självförsörjande på bladgrönt och kunna erbjuda sina kunder en spännande helhetsupplevelse.

I maj 2016 blev Ica Maxi Ängelholm klara med en stor ombyggnad som resulterade i en helt ny och fräsch butik. Här finns nu bland annat nya kylar och frysar, ny belysning, bredare gångar, ännu större sortiment, större Frukt- & gröntavdelning än tidigare. En miljö som nu tar ett nytt stort kliv framåt i och med satsningen på en egen odling inne i butiken.
– Vi strävar efter att erbjuda ett utbud av närproducerat och hållbart så långt det är möjligt. Med Swegreens odlingslösning får vi möjlighet att ge våra kunder en spännande helhetsupplevelse. Att de dessutom kan handla grödorna som växer bakom glaset känns extra storslaget, säger butikschefen Sebastian Damréus.

Sebastian och hans medarbetare hade hört talas om hydroponisk odling tidigare, men blev glatt överraskade och fascinerade när de kom i kontakt med Swegreen.
– Vi blev förvånade över att Swegreens odlingslösning ger oss möjlighet att odla väldigt mycket på enbart cirka 60 kvm. Att det dessutom ger bladgrönt som både smakar bättre och är nyttigare än traditionellt odlade är självklart ett stort plus. Lägg därtill hela hållbarhetsaspekten och vi kände att detta är något vi måste titta närmare på, säger Sebastian.
Ett beslut som i sin tur lett till att Ica Maxi Ängelholm kommer investera i odlingslösningen ”Freja” som är Swegreens för närvarande största plattform. På 60 kvm kommer Ica Maxi Ängelholm kunna odla och skörda upp till 450 grödor per dag, dygnet runt, året om.

– Även om klimatet här i söder är gynnsamt är vi idag helt beroende av importerade grödor, skrattar Sebastian och fortsätter:
– Något som kommer minska drastiskt nu när vi ska odla våra egna bladgrönsaker och örter. Det känns viktigt att kunna bidra till maximal hållbarhet med allt från minskade koldioxidutsläpp till att odla i ett helt cirkulärt system som ger minimal miljöpåverkan.
– Vi har idag inget datum spikat utan kommer sätta oss ner och planera för installation och uppstart efter helgerna. Vi känner oss glada och stolta över att få vara med och etablera Skånes första butiksodling. Och hoppas självklart på att fler får upp ögonen för alla fördelar som finns med att investera i en egen odling inne i butiken eller restaurangen, avslutar Janne Andersson, Global Sales Director på Swegreen.

Vill du veta mer?
Kontakta Janne Andersson
Global Sales Director
070 371 77 92
janne.andersson@swegreen.se