Free cookie consent management tool by TermsFeed

14 AUGUST 2020 09:12

Swegreens odlingstjänst tar plats på ICA Focus i Göteborg

Swegreen tecknar avtal med ICA Focus i Göteborg, och blir exklusiv producent av härodlade grönsaker via ett automatiserat odlingssystem inuti själva butiken. Avtalet bygger på Swegreens prenumerationsbaserade tjänst Farming-as-a-Service, som ger livsmedelshandlare och restauranger möjlighet att erbjuda sina kunder färska grödor året runt – skördade direkt i butik.

Avtalet mellan Swegreen och ICA Focus gör att Göteborgsbutiken blir först i Sverige att erbjuda sina kunder hyperlokalt producerade grödor odlade från frö till färdig planta inne i butiken. Själva odlingsanläggningen som tillhandahålls av det svenska startup-bolaget Swegreen, bygger på så kallad hydroponisk odlingsteknik som är både effektiv och klimatsmart. Den tekniska lösningen innefattar även bolagets speciella ljus- och näringsrecept, klimatanläggning för kontroll av värme, luftfuktighet och koldioxid, digital övervakning och styrning – samt datadriven intelligens för optimering av odlingsprocesserna.

Genom Swegreens prenumerationsbaserade affärsmodell Farming-as-a-Service (FaaS) bygger samarbetet mellan parterna på ett långsiktigt engagemang där Swegreen säkerställer effektiv produktion till överenskomna volymer.

- Vår FaaS-modell gör att varje butiks- och restaurangägare kan erbjuda sina kunder hyperlokalt odlade, färska och högkvalitativa grödor som har fantastisk näringshalt och smak – till konkurrenskraftiga priser, säger Swegreens vd Andreas Dahlin.

- Vi är väldigt stolta och glada att starta det här samarbetet med ICA Focus. Det är en butik som vill ligga i framkant, och jag tror det är många som vill följa deras exempel.

Ica Focus ligger i stadsdelen Gårda i centrala Göteborg, ett stenkast från Liseberg och Svenska Mässan. Butiken har alltid haft ett stort sortiment av ekologiska produkter.

- Våra kunder har efterfrågat mera närproducerat och hållbart i vårt sortiment – och närmare och grönare än så här blir det inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på ICA Focus.

- Nu ser vi fram emot vår första skörd, som vi beräknar ske senare i augusti, säger han.

Vid full kapacitet går det att skörda närmare 300 enheter färsk sallad och örter varje dag i odlingsanläggningen i ICA Focus-butiken.

Med hydroponisk odlingsteknik, där grödorna växer utan jord med belysning från speciella LED-lampor, går det att driva upp grönsaker i stadsmiljö – och därmed producera mat helt nära konsumenten. Det tar bort dyr och klimatskadlig transport. Dessutom behöver grödorna inte besprutas – så de går att äta direkt ur butik. Upp emot 95% av vattnet återvinns i bevattningssystemet som fungerar som ett kretslopp. Även näringsämnen återvinns, samtidigt som växterna får koldioxid genom ett filtrerat luftinsläpp från butiken.

Swegreen har utvecklat odlingsmodulen för att kunna skapa integrerade växtmiljöer tillsammans med partners inom livsmedels- och restaurangsektorn, och har därför utvecklat ett molnbaserat styrnings- och övervakningssystem för att göra odlingen lätt att hantera. Genom datainsamling av aktuella faktorer i odlingsmiljön kan systemet löpande förädla och optimera odlingsprocessen.

För mer information, kontakta:

Andreas Dahlin, vd Swegreen, 070-924 00 32, andreas.dahlin@swegreen.se

Daniel Åkerhage, butikschef ICA Focus, 076-117 16 20, daniel@icafocus.se

Swegreen är ett svenskt FoodTech-bolag som kombinerar avancerad teknologi, dataanalys och odlingskunskap för att effektivt kunna producera högkvalitativa och klimatsmarta grödor i stadsmiljö. Bolagets erbjuder en prenumerationsbaserad odlingstjänst kallad Farming-as-a-Service (FaaS). Den ger butiker och restauranger möjlighet att erbjuda sina kunder lokalproducerade, färska, näringsrika och smakrika grödor året runt. www.swegreen.com

ICA Focus är en unik matbutik som i över 25 år varit matglada göteborgares mötesplats. Med ett sortiment på över 35 000 artiklar, har man ungefär dubbelt så mycket att välja på som i en ordinär Icabutik. ICA Focus har även ett helt eget bageri, charkuteri och restaurang. I butiken finns även en av Göteborgs bästa fiskhandlare, Fisk i Focus. Butiken ligger i Focushuset, Gårda, i centrala Göteborg.