Free cookie consent management tool by TermsFeed

31 AUGUST 2021 10:41

Swegreen och Ica Maxi Solna skapar Stockholms största butiksodling

Nu tar Ica Maxi Stormarknad i Solna begreppet lokalproducerat till en helt ny nivå, genom att installera Swegreens butiksodling för bladgrönsaker inne i butiken. Anläggningen ger Maxibutiken möjlighet att erbjuda sina kunder högkvalitativ och härodlad färsk sallad och örter året om.

Swegreens butiksodling gör Ica Maxi-butiken i Solna till den första av Stockholms stormarknader att själv producera bladgrönt i stor skala inuti butiken. Varje dag kommer butikens personal kunna skörda färska bladgrönsaker från ett klimatsmart odlingssystem där såväl energi, vatten och näringsämnen kan återvinnas.

- Vi vill kunna erbjuda våra kunder något unikt, som både är klimatsmart och lokalt producerat. Med den här anläggningen gör vi en stor satsning på fukt och grönt, som är en allt viktigare del i vårt sortiment, säger Christofer Spångberg, butikschef för Ica Maxi Solna.

Odlingsanläggningen, som tar plats i butikens frukt & grönt-avdelning, har glasväggar från golv till tak för att kunderna ska kunna se hur odlingsprocessen går till. Tekniken kallas hydroponisk odling – ett modernt och mycket hållbart sätt att odla som innebär att man låter grödorna växa på en liten stenullsplugg i stället för i jord. Näring kommer direkt från vattnet, som kan återvinnas i ett cirkulärt system.

Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där växtprocessen övervakas digitalt via sensorer, kan grödornas miljö kontrolleras i detalj – och optimeras för bästa kvalitet i smak och näringsinnehåll. Bakom innovationen står det svenska teknikbolaget Swegreen, som har utvecklat både själva odlingsrummet och det digitala kontrollsystemet som via artificiell intelligens beräknar och optimerar grödornas tillväxt.

- Vi är mycket stolta över att få samarbeta med teamet från Ica Maxi Solna för den här installationen. Deras engagemang för projektet – och för hyperlokalt och klimatsmart producerad mat – visar att det här är en butik som ligger i framkant, säger Swegreens vd Andreas Dahlin.

- Vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt har färdats 3 000 kilometer, medan våra grödor inte har transporterats alls. Såklart ger det bättre hållbarhet, bättre konsistens – och även bättre smak och näringsinnehåll, fortsätter Andreas Dahlin.

- Med färska grönsaker producerade i butiken stärker vi vårt erbjudande med butiksproducerad mat. Det känns mycket bra. Och under hösten kommer vi kunna erbjuda våra kunder flera spännande överraskningar från vår butiksodling, säger Christofer Spångberg.

Ica Maxi Solnas nya butiksodling står klar att leverera bladgrönt från början av september, och kommer då att kunna försörja butiken med olika sorters örter och kryddor som koriander, dill och persilja, och även olika sorters sallat. Swegreens tekniska lösning garanterar härproducerade kvalitativa grödor som har högsta klass i smak och näringsvärde, och som är helt fria från bekämpningsmedel.

För mer information:

Andreas Dahlin, vd Swegreen. andreas.dahlin@swegreen.se 0709-24 00 32

Christofer Spångberg, butikschef Ica Maxi Solna. christofer.spangberg@maxi.ica.se 08-522 148 10


Fakta Swegreens butiksodling för Ica Maxi Stormarknad i Solna:

  • Odlingsrummet är 60 kvadratmeter stort
  • Består av fyra våningar, med hissar och automatisk framdrift för bästa effektivitet
  • Bygger på hydroponisk odlingsteknik
  • Växterna får ljus genom ett system av LED-lampor med ett ljusrecept som är optimerat för Swegreens bladgrönsaker
  • Bevattningssystemet är cirkulärt – allt vatten som inte tas upp av växterna kan återvinnas
  • Genom optimerade förhållanden inne i butiksodlingen kan man få ut upp till 100 gånger mer effekt jämfört med traditionell odling
  • Inga transporter – allt växer från frö till planta inne i anläggningen
  • Odlingsrummet hålls rent så att inga bakterier eller ohyra kan komma in, på det viset behövs inga bekämpningsmedel