Free cookie consent management tool by TermsFeed

22 DEC 2022

Swegreen inleder samarbete med Östgöta Kök

När restaurangkedjan Östgöta Kök ska ta närproducerat till ytterligare en nivå tecknar de avtal med Swegreen. Med ett koncept som genomsyras av ett starkt miljötänk och högkvalitativa närproducerade råvaror passar Swegreens innovation restaurangen som handen i handsken.

Under 2023 kommer gästerna på Östgöta Köks restaurang vid Nya Torget i Norrköping kunna avnjuta grödor som odlats i restaurangens egen hydroponiska inomhusodling. I samarbete med Swegreen bygger Östgöta Kök under våren sin egen odlingsenhet, en modell Saga.
– Med en egen hydroponisk odling har vi chansen att ge våra gäster en ännu bättre matupplevelse. Jag måste säga att jag blev överraskad när jag smakade Swegreens sallater och örter. Allt både smakar och doftar mer, säger Thomas Hallgren som äger Östgöta Kök tillsammans med Karin Elebring.

Direkt från odling till bord
Östgöta Köks framgångsresa startade runt 2004 då det starka intresset för östgötsk mat, ett hållbart tänk och lokalproducerade råvaror fick dem att bli kompanjoner. De etablerade ett bolag, som genom åren växt till en hel koncern med satsningar på allt från fine dining, skärgårdsrestaurang och delikatessdiskar till catering, dagsfärsk pasta och hamburgerbar. Nu som då genomsyras varje restaurangkoncept av ett starkt fokus på att servera utsökt regional mat.
– Vår nisch har alltid varit att tänka grönt och sträva efter så låg miljöpåverkan som möjligt. Vi har ett nära samarbete med ett stort antal lokala leverantörer. När vi nu även ger oss själva möjligheten att odla våra egna helt klimatsmarta bladgrönsaker och kryddor kan vi erbjuda våra gäster grönt som inte rest längre än från odlingen via köket och direkt ut på bordet, säger Thomas.

Upplevelse för gästerna
Bygget av Östgöta Köks odling i restaurangen i Norrköping påbörjas under våren och planen är att odlingen ska stå på en synlig plats för att gästerna ska kunna uppleva den spännande odlingstekniken genom glaset.
– Vår odling på Fotografiska museet i Stockholm förser museirestaurangen med Swegreen-grödor. Nu är vi oerhört glada och stolta över att ännu en restaurang fått upp ögonen för alla fördelar det innebär att odla sina egna grödor på plats inne i byggnaden. Att Östgöta Kök satsar på en egen odling visar att de ligger i framkant vad gäller omställningen till en mer cirkulär framtidsmodell som kommer säkra tillgången på livsmedel, säger Pierre Mohlin, VD på Swegreen.

För mer information, kontakta
Pierre Mohlin
VD Swegreen
070-815 56 78
pierre.mohlin@swegreen.se