Free cookie consent management tool by TermsFeed

24 FEBRUARY 2021 13:30

Swegreen gör Ica Maxi Linköping självförsörjande på färsk sallad och örter

Nu tar Ica Maxi i Linköping begreppet lokalproducerat till en helt ny nivå, genom att installera Swegreens butiksodling för bladgrönsaker mitt i butikens entré. Anläggningen blir Sveriges största butiksodling.

Swegreens innovativa butiksodling gör Ica Maxi-butiken i Linköping till den första av landets alla stormarknader att kunna erbjuda dagsfärska örter och sallad odlad från frö till färdig planta inuti butiken. Varje dag kommer flera hundra färska bladgrönsaker kunna skördas till butikens kunder.

- Mer närproducerat än så här blir det inte, säger Ica Maxi Linköpings vd Tomas Lundvall.

  Själva odlingsanläggningen, som tar plats mitt i butiksentrén, kommer att ha glasväggar från golv till tak på tre av väggarna. Detta tillsammans med ett iögonfallande ljus från plantornas LED-belysning, kommer att sätta en tydlig prägel på entrén till butiken när allt står klart senare i vår.

  - Vi har valt en central plats för odlingen för att verkligen tydliggöra vårt engagemang för en grönare och mer klimatsmart matproduktion. Själva odlingen kommer att bli en destination i sig för våra kunder, och när de väl får möjlighet att smaka de här grödorna kommer många förstå vilken fantastisk kvalitet ett sånt här odlingssystem erbjuder, säger Tomas Lundvall som är vd och ägare av Maxibutiken.

  - Vår sallad och våra örter kommer helt enkelt att vara smartaste maten i stan, tillägger han.

  Den nya anläggningen bygger på så kallad hydroponisk odlingsteknik – ett modernt och mycket miljövänligt sätt att odla som innebär att man låter grödorna växa på en liten stenullsplugg i stället för i jord. Näring kommer direkt från vattnet, som kan återvinnas i oändlighet. Systemet kan även återvinna energi, koldioxid och näringsämnen. Genom att själva odlingsrummet är helt slutet, där själva växtprocessen övervakas digitalt, kan grödornas miljö kontrolleras – och optimeras – för bästa kvalitet i smak och näringsinnehåll. Bakom innovationen står det helsvenska teknikbolaget Swegreen, som har utvecklat både själva odlingsrummet och det AI-baserade kontrollsystemet som via en molntjänst styr och optimerar miljön i odlingen.

  - Vi är mycket stolta över att få samarbeta med teamet för Ica Maxi för den här installationen, deras engagemang för hyperlokalt och klimatsmart producerad mat visar att det här är en butik som ligger i framkant, säger Swegreens vd Andreas Dahlin. 

  - Vanliga grönsaker som säljs i svenska butiker har i snitt har färdats 3 000 kilometer, medan de här grödorna inte har transporterats alls. Såklart ger det bättre smak, bättre konsistens och hållbarhet – och även bättre näringsvärde, fortsätter han.

  Den nya butiksodlingen ska börja leverera bladgrönt i maj, och kommer då att kunna försörja Maxibutiken med olika sorters örter och kryddor som koriander, dill och persilja, och även sallat och kål som ruccola och grönkål. Grödorna från butiksodlingen kommer även att användas för egentillverkning i butikens egna kök, och i framtiden kommer möjligheten för fler typer av grönsaker.